Το βιβλίο με μια ματιά

Οι ελληνικές αποικίες της Β. Αμερικής και του Ατλαντικού 1500 π.Χ. – 1500 μ.Χ.

Ο Πλούταρχος, ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Πλάτωνας και άλλοι κλασικοί συγγραφείς, δίνουν στα έργα τους αναλυτικές περιγραφές ταξιδιών ηρώων, όπως οι Αργοναύτες, ο Κρόνος, ο Ηρακλής και ο Οδυσσέας, στις «πέρα από τον ωκεανό» περιοχές.

Οι λεπτομέρειες των αναφορών για τους διάφορους τόπους και τις συνθήκες πλεύσης, δίνονται με ακρίβεια που ξαφνιάζει. Πρόκειται άραγε για γλαφυρές περιγραφές που γίνονται «ποιητική αδεία» ή αναφέρονται σε πραγματικά ταξίδια που γίνονταν συχνά και οι λεπτομέρειές του ήταν γνωστές; Κι αν ισχύει αυτό, ποιοι τις γνώριζαν;

Με βασικό εργαλείο τη γεωγραφική ανάλυση, το Εν Σκιά, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις ταξιδιωτικές περιγραφές, να τις τοποθετήσει στο σύγχρονο χάρτη και να τεκμηριώσει την ορθότητα των ισχυρισμών τους.

Το αποτέλεσμα επιφυλάσσει εκπλήξεις και απρόσμενους συσχετισμούς, προσφέροντας μια νέα, διαφορετική, εναλλακτική αλλά τεκμηριωμένη ανάγνωση μιας άγνωστης ιστορίας 3000 ετών. Ιστορίας που αγνοήθηκε, που παρερμηνεύτηκε, που έμεινε κλειδωμένη στη μυστικότητά της.